Temat: Zakażenie układu moczowego, jak ulżyć dziecku?
domi, odczyn zasadowy nie świadczy o zakażeniu. Ciężar też nie. Jeśli masz mocz ciężki, to znaczy że Twoje dziecko za mało pije i mocz jest zagęszczony. Odczyn nie jest sam w sobie niczym zlym, chociaż lepszy jest kwaśny.
Jeśli białko jest w normie i leukocyty też, spałabym spokojnie.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=41638



Temat: Zapalenie dróg moczowych - co robić??
Użytkownik "Paleo" <paleo@BEZTEGOcyber-rights.net> napisał w wiadomości
news:ccdmqh$kk0$1@venus.artexim.pl...

"slawek" napisał(a):

możesz spróbowac na kilka dni wprowadzić się w ketoze , czyli po
prostu
ogranicz węglowodany do 20g na dobe i zobacz jak się czujesz


Slawek


a co jej to da?


Odczynkwasnymoczu moze zabic bakterie


jestesm w ketozie od kilku lat i stany zapalne mi sie zdazaja chociaz w
zasadzie nie choruje w potocznym tego slowa znaczeniu, antybiotyku nie
mialem
w ustach od pewnie z 10 lat, ketoza to ketoza nic w niej nadzwyczajnego


chodzi o układ moczowy a nie o gardło




ograniczanie wegli przy spozyciu bialka na poziomie DO raczej bardziej
rozreguluje jej uklad odpornosciowy ktory i tak juz jak widac nie bardzo
dziala
nie tedy droga

Paleo


znasz drogę ??



Slawek
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12753


Temat: moja córak ma pałeczki klebsiella pneumoniae
Witajcie. Mam wyniki badania ogólnego moczu. Nie ma poprawy a dodatkowo wystąpiły krwiniki czerwone w moczu a dokładnie pojedyńcze cppw-nie wiem co dokładnie znaczy ten skrót, krwinki białe -0-2 w polu widzenia, składniki mineralne -dość liczne bakterie, nabłonki -płaskie nieliczne, barwa -żółta, odczyn -kwaśny, c.właściwy -1023, białko -0, cukier -0, urobilinogen -w normie. Martwię się czy to coś groźnego, że w moczu wystąpiły krwinki czerwone, nie wiem czy to znaczy, że dzieje się coś złego? W poprzednich wynikach nie miała tego. Co ja mam robić? Małgosiu znasz się trochę na wynikach moczu? Jeśli tak, to o co chodzi z tymi krwinkami czerwonymi?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=2286


Temat: zapalenie układu moczowego!
zamiast dowcipkowac bys sie lepiej ustosunkowal do tego co Anna glosi a

mianowicie ze diety ketogeniczne wywoluja problemy z nerkami i ukladem
moczowym


Nie sądzę by dieta ketogenna a priori miała determinować wystąpienie jakiejś
patologii nerek.Niewątpliwie ma znaczenieodczynmoczu u osób z czynną kamicą
jakkolwiek oczywiście zależy to od typu kamicy ( w sensie biochemicznym), np
w cystynozie odczynkwaśny sprzyja krystalizacji.Ale generalnie ma to
znaczenie pośrednie.Kwaśnyodczynmoczu z kolei chroni generalnie przed
zakażeniem ( oczywiście nie jest gwarancją braku zakażenia).Inna natomiast
sprawa czy diety ketogenne albo ściślej mówiąc DO leczą choroby nerek lub
gwarantują ich niewystąpienie.Raz że poza spekulatywnymi twierdzeniami
Mistrza brak jakiegokolwiek na to dowodu , dwa-ich patofizjologia i
patomorfologia nie wykazuje w sensie przyczyny większego związku z
żywieniem.Dość ciekawe jest że w tekstach Mistrza choroby nerek występują w
dość dziwnej konstelacji.Zapytany na chacie o kłębkowe zapalenie nerek Mistrz
mówi o ostrym popaciorkowcowym które jest obecnie raczej rzadkie.Dziwne to o
tyle,że lekarz ma zawodowy automatyzm który każe najpierw zapytać "jakie
kłębkowe zap.nerek ma Pan na myśli?" jako że są to choroby nieraz
diametralnie różne.W jednym z listów od pacjenta z zespołem nerczycowym (
niesłychanie poważny zespół chorobowy) do owego zespołu nerczycowego nie
ustosunkowuje się zupełnie.Ogólnie ma się wrażenie że poza sformułowaniem
paru ogólników Mistrz jest tu bezradny.
Natomiast sama dieta nie wydaje się najgorsza w sensie przewlekłej lub ostrej
niewydolności nerek kiedy to generalnie wskazane jest obniżenie podaży białka
przy dbałości o ładunek kaloryczny.Niemniej jednak pozostaje to bez znaczenia
leczniczego w sensie przyczynowym ale jak najbardziej objawowym.
Reasumując szkodliwości nie widzę ale też działania przyczynowo-leczniczego
też nie.

--
Wysłano ze strony http://forum.dieta-optymalna.info/
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12333


Temat: Chemia - Parametry wody
Cykl azotowy

Każdy akwarysta powinien znać, cały obieg cyklu azotowego, aby w pełni rozumieć, co zachodzi w naszej wodzie. Wszystko się zaczyna od zalania akwarium. Świerza woda, nie posiada w sobie bardzo pożytecznych bakterii nitryfikacyjnych, a jedynie ich szczepy. Zadanie tych stworzeń jest proste rozkłada szkodliwe związki, na mniej szkodliwe.
Amoniak ( NH3 ) jest zdecydowanie najgroźniejszą substancją w akwarium. Jest on wytwarzany, przez zaległy pokarm, gnijące rośliny, produkty przemiany materii ryb i innych zwierząt. Wcześniej wymienione bakterie nitryfikacyjne rozkładają amoniak do mniej szkodliwej postawy czyli do azotanów ( NO2 ) i w końcowej fazie przemiany do azotanów ( NO3 ). Jednak i te związki chemiczne są szkodliwe, dlatego powinny one być usuwane z akwarium, regularnymi podmianami wody.
Z tego co napisałem powinni już niektórzy wiedzieć dlaczego nie wolno wpuszczać ryb zaraz po założeniu akwarium. Świerza woda, nie zawiera pożytecznych bakterii. Akwarium w którym żyją sobie ryby już od pierwszych chwil istnienia akwarium, wydalają mocz i kał. Rzeczy te, wraz z niezjedzonym pokarmem i z gnijącymi liśćmi roślin, podczas rozkładu wytwarzają amoniak. Bakterie rozkładają amoniak do azotanów, a gdy po prostu nie ma jeszcze tych bakterii, nie ma kto rozkładać amoniaku i wtedy gdy związek ten osiąga stężenie 2mg/l, ryby padają jedna za drugą. Dlatego takie ważne jest aby jakiś czas odczekać po założeniu akwarium, aby nasze ryby nie musiały tak szybko kończyć żywota.


Po tekście który napisałem, pewnie wielu z was, nasunie się pytanie, więc kiedy bakterie więc pojawią się w akwarium. Można to łatwo sprawdzić, kupując test na NO2. Jeżeli już jakieś stężenie NO2 pojawia się w aqua, znaczy że bakterie już działają i można rozpocząć powoli wpuszczać ryby. Uwaga!!!Nie wpuszczać do aqua już od razu z 20 ryb, bo w aqua dalej jest mało tych bakterii i wtedy nawet one nie pomogą, przed licznie rozwijającym się amoniakiem!

Opis podstawowych właściwości chemicznych wody:


pH - odczyn wody liczony w sklai od 0 do 14. Wartość 7 oznacza odczynobojętny, poniżej 7 kwaśny, powyżej zasadowy. Odczynkwaśny od 4 w dół, i odczyn zasadowy od 10 w górę, jest zabójczy dla wszystkich ryb.


gH,kH - twardość wody ogólna (TWO) i węglanowa (TWW)
Twardość wody dzielimy na:

- bardzo miękkie 0 - 5`n
- miękkie 5 - 10`n
- średnio twarde 10 - 20`n
- twarde 20 - 30`n
- bardzo twarde pow. 30`n

NH3, NH4 - jak napisałem powyżej w tekście są to amoniaki. Substancje bardzo groźne. Stężenie powyżej 2mg/l jest śmiertelne dla ryb

NO2 - azotany, powstają w wyniku przemiany amoniaku przez bakterie. Nadal bardzo groźny. Tak samo powyżej 2mg/l śmiertelne dla wszystkim ryb. A już od 0,2mg/l są szkodliwe dla ich zdrowia.

NO3 - końcowy proces przemiany amoniaku. Jest on naturalnym nawozem roślinnym, lecz jego nadmiar prowadzi do porostu glonów. Stężenie od 5-15mg/l jest pożądane. Od 15 - 50mg/l rozwój glonów. Powyżej 50mg/l bujny wzrost glonów i zagrożenie życia ryb.

PO4 - fosforany, są składnikiem potrzebnym do rozwoju roślin, jednak jak zapewne się domyślacie, jego nadwyżka powoduję bujny porost glonów. Optymalne stężenie: 0,5-1,5mg/l

CO2 - zapewne każdy wie, że jest to dwutlenek węgla. Potrzebny do rozwoju roślin. Jego optymalny poziom wynosi od 20 do 25mg/l. W akwariach, przy którym oświetlenie nie przekracza liczby 0,5W/l nie powinno się nawozić CO2.

Mam nadzieję, że pomogłem. W razie niejasności, pytać śmiało. Pozdrawiam. dnia Pią 14:51, 22 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Źródło: gupikicom.fora.pl/a/a,101.html


Temat: JESZCZE RAZ PROSZE O POMOC!!!
Cześć Joleczek,
to co piszą moi przedmówcy jest w 100% uzasadnione.
Pamiętaj tylko, że nie wyrzuca się welowodanów do 0, pierwsze 3 dni minimalnie do 20g następne 5 do 100g, ate to chyba wiesz. Jeżeli nie to moge Ci przekazać całą informację na temat diety wraz z dodatkowymi informacji.
Dla uzupełnienia tylko podam że warto przed rozpoczęciem zrobić badania ze szczególnym uwzględnieniem elektrolitów.
Wtedy wiesz jaką suplementację stosować, aby dieta była efektywna i zdrowa.
Warto jeszcze pamiętać o jednej rzeczy.
Czwartego dnia dobrze jest zrobić specjalne badanie moczu, aby stwierdzić obecność i ilość ciał ketonowych. Są takie specjalne pałeczki do wykonania tego badania, trzeba pytać w aptekach. Jest to taki plastikowy patyczek, który należy zmoczyć porannym moczem, zmienia wtedy kolor i porównując to ze skalą kolorów, wiesz czy są już w moczu jakieś ciała ketonowe.
W ten sposób możemy sprawdzić czy rozpoczął się proces rozpadu tłuszczu w organizmie. Jeżeli 3 dnia ten patyczek się nie przebarwi - co to znaczy?
Jeżeli zabarwienie jest właściwe- dobra wiadomość-rozpoczął się rozpad tłuszczu. Im bardziej intensywny jest ten kolor fioletowy, tym większy jest rozpad tłuszczu. I tu rozpoczyna się ważne zadanie. Chodzi o to, aby ten rozpad utrzymywać na minimalnym poziomie
Ciała ketonowe to są kwasy, tzn. mają kwaśnyodczyn i wpływają na odczyn krwi, który staje się coraz bardziej kwaśny, co może spowodować obciążenie systemu nerwowego, serca i wątroby. To jest niedobre dla organizmu, dlatego poziom rozpadu trzeba utrzymywać jak najniższy. Niech ten kolor patyczka będzie blado różowy, wtedy osiągamy spalanie 1 kg, czyli 0.5kg tłuszczu tygodniowo i nie jest to szkodliwe dla organizmu.
Przesadzenie w tym momencie może spodować problemy, które wyjdą po dłuższym okresie czasu i moga skończyć sie chorobami.
To jest jeden z najważniejszych kroków kuracji odchudzającej- sprawdzenie poziomu ciał ketonowych i utrzymanie go. U każdego przebiega to indywidualnie. Jeżeli patyczek się nie zabarwi powtórz badania, bo mógł być uszkodzony.
Jeżeli po trzech dniach badanie nie wykazuje obecności ciał ketonowych, być może zapas węglowodanów był tak duży, że potrzebny jest jeszcze jeden dzień białkowy, do całkowitego ich usunięcia z zapasów magazynowy

Pamiętaj też o piciu wody 2,5 do 3 l dziennie.
To jest wazne niezaleznie jaka dietę stosujesz. Mało tego to jest ważne zawsze nawet jeżeli twoja waga będzie idealna.

Jeszcze jedna ważna rzecz bo nie chcę zanudzać.
Pamiętaj aby nie ograniczać tłuszczu poniżej 60 g dxiennie. bo organizm ma duże zapotrzebowanie na tłuszcze. Zwłaszcza odgrywa to ciekawą rolę w procesie rozpoczęcia rozkładu tłuszczu. To interesujące, ale jeżeli dostarczamy organizmowi tłuszczu to łatwiej ten proces rozpadu tłuszczu się rozpoczyna. A co do tłuszczy to niezbędne sa kwasy tłuszczowe i dobrze jest zarzywać Omega 3. proporcaj Omega 3 do Omega 6 powinna być w organiżmie 1:2 niestety generalnie ponieważ jemy mało owoców morza jest wielokrotnie przekroczony. Dlatego też dodatkowo Omega 3 ale nie syntetyczny. Obecnie na ryku najlepszy jest prodykcji Nutrilite.
Syntetyczne gorzej się wchłaniają, ponieważ zawierają składniki tylko laboratoryjnie pozyskiwane, organizm nie jest przygotowany do rozłożenia i przyswojenie wielu z tych substancji i to może doprowadzić do zachwiania równowagi witaminowej w organizmie- wiele osób wspomina tu np. ze przyczyną otyłości jest syntetyczna witamina B.
Witaminy naturalne charakteryzują się tym, że łatwo się wchłaniają i organizm przyswaja więcej składników odżywczych.
Witaminy naturalne wprowadzają równowagę biologiczną, ponieważ znajdują się w naturalnym środowisku, jakim jest nasz organizm.
Jeżeli masz pytania to daj znać
pozdrawiam
Grazyna
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=14316


Temat: Odkwaszanie organizmu
ODKWASZANIE ORGANIZMU

Tak samo jak temperatura w ciele człowieka, musi być utrzymywana przez właściwie funkcjonujący organizm na poziomie 36,60C, tak samo krew musi utrzymywać poziom pH w bardzo sztywnych ramach. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Najdrobniejsze odchylenia w pH krwi mogą prowadzić do różnego rodzaju symptomów choroby. Większe odchylenia prowadzą do śmierci. Przy pH krwi równym 6,95 następuje śpiączka cukrzycowa i śmierć, a pH=7,7 jest przyczyną drgawek tężyczkowych i może prowadzić do śmierci. Organizm, gdy ma tylko możliwości, wykonuje wszystko, by do śmierci nie dopuścić. Gdy zakwaszenie organizmu rośnie (pH maleje), to krew jest alkalizowana przez wypłukiwanie z kości wapnia. Stąd też taka duża osteoporoza przy jedzeniu pożywienia bardzo zakwaszającego organizm.
W większości artykułów spożywczych, które spożywamy przeważają produkty kwasotwórcze. Dotyczy to przede wszystkim mięsa i jego przetworów, ryb, jaj (zwłaszcza żółtko), a w nieco mniejszym stopniu produktów zbożowych, mleka i jego przetworów. Natomiast źródłem pierwiastków zasadotwórczych są świeże warzywa i owoce.
Są wyjatki: w fasoli przeważają składniki alkalizujace, natomiast w grochu i soi składniki zakwaszające. W owocach i niektórych warzywach występują sole różnych kwasów organicznych, które nadają produktom smak kwaśny, jednak ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową jest różny
- ananasy, cytryny, pomidory - kwas cytrynowy
- jabłka, pomidory, śliwki - kwas jabłkowy
- winogrona - kwas winowy
- rabarbar, truskawki, szpinak, szczaw, pomidory niedojrzałe - kwas szczawiowy
- borówki, żurawiny - kwas benzoesowy
Z soli kwasów łatwo utleniających takich jak kwas jabłkowy czy cytrynowy, po utlenieniu pozostają kationy działające alkalizująco. Natomiast produkty w których występuje kwas benzeosowy działają zakwaszająco. Kwas ten nie jest spalany w organizmie, lecz sprzęgany z glicyną w wątrobie, a następnie z moczem wydalany w postaci kwasu hipurowego. Produkty w których wystepują kwasy winowy i szczawiowy nie powodują zakwaszenia organizmu. Większość warzyw i owoców wykazuje zdolność alkaliczną, ale o wiele mniejszą niż siła kwasotwórcza produktów mięsnych. Dlatego dla zachowania równowagi kwasowo zasadowej powinny ilościowo przeważać produkty zasadotwórcze.
Lekarze zalecają mierzyć, za pomocą pasków lakmusowych, kwasowość różnych płynów ustrojowych np. śliny, moczu itp. Różne płyny ustrojowe mają różne pH. By mówić o stanie zakwaszenia organizmu musimy znać te kwasowości.
Ślina ma pH w granicach 6,5-7,3.
Mocz w zależnosci od odżywiania może mieć różne pH. Przy odzywianiu dietą mieszaną odczynmoczu jest lekko kwaśny (6,2-6,8), natomiast u wegetarian - obojetny (6,9-7,1), a u ludzi jedzących dużo mięsa jest kwaśny (5,5-6,1).
Wydzielina pochwowa ma pH w granicach 4,1-4,7

Przypomnijmy, że płyny ustrojowe wewnętrzne organizmy mają pH:
- Sok żołądkowy - 0,6-3,5
- Żółć - 7,5-8,8
- Sok trzustkowy - 7,5-8,8

W wiekszości przypadków ludzie w Polsce są zakwaszeni, dlatego jest potrzeba odkwaszania organizmu.

CO ZAKWASZA TWÓJ ORGANIZM ?


Mięso, sosy mięsne, przetwory z białej mąki, cukier i słodkie desery, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie życia, są bardzo kwasotwórcze. Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na roz­wój różnorodnych chorób. Przywrócenie organizmowi równowagi kwasowo-zasadowej jest jednym z pierwszych warunków przywró­cenia zdrowia.

Poprzez zwiększenie dotlenienia organizmu i zwiększenie spoży­cia warzyw, sałatek, owoców i ograniczenia ciężkostrawnych pokar­mów, możemy pomóc ciału zneutralizować szkodliwy nadmiar kwasów. Nie znaczy to jednak, że powinniśmy jadać tylko produkty zasadotwórcze, a unikać kwasotwórczych. Musimy doprowadzić do równowagi. Substancje kwasowe i zasadowe pełnią w organizmie odmienne lecz równie ważne funkcje. Aby utrzymać idealną równowagę kwasowo-zasadową musimy jadać oba rodzaje pożywienia. Jednakże wiele osób spożywa nadmiar kwasotwórczego mięsa, pszennego chleba, pizzy i słodkich wyrobów, a za mało produktów alkalicznych.

Jednakże kwasotwórcze produkty spożywcze, takie jak tłuste ryby, warzywa strączkowe, soja, orzechy są odżywcze i powinny być częścią dobrze zrównoważonej diety.

Oprócz diety także inne aspekty naszego życia wpływają na za­kwaszenie organizmu. Szkodliwe jest palenie tytoniu, nadmierne spożycie alkoholu, nieodreagowany stres, lęk, zamartwienie się, niepokój a nawet nieprzestrzeganie zegara biologicznego czyli późne kładzenie się spać itp. Słaby przepływ krwi w organizmie powoduje akumulacje kwasów, więc wszystko co poprawia krążenie, np. aktywny styl życia, ruch, regularne ćwiczenia, głębokie oddychanie zwiększając dostawę tlenu alkalizują organizm.
Źródło: token33.cal.pl/forum/viewtopic.php?t=450





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
  odczyn kwaśny w moczu co to znaczy
Fiszki z lektury